Skip to main content

Ny unik utrustning för sjömätning

By 17 oktober, 2019Okategoriserade

Status:

Marcon Teknik har som första bolag i Sverige investerat i en ny unik utrustning för sjömätning som togs i produktion i början av året.

Sjömätningsfarkosten är knappt två meter långt och den är utrustad med avancerad teknik så som multibeam ekolod och LiDAR. All kommunikation sker trådlöst, från insamling av data till själva styrningen av farkosten.

 Ekolodet har 512 detekteringspunkter i solfjädersform som i datorn ger en tydlig bild av botten och slänterna upp till vattenlinjen, från vattenlinjen och upp samlar vår LiDAR in data för en unik helhetsbild. Något som är högaktuellt sett till de krav som idag finns på klimatanpassning. Mätuppgifterna är så detaljerade att man trots mätbåtens ringa storlek får en tydlig uppfattning om storlek och form av föremål på botten. Den lilla farkosten gör det dessutom möjligt att mäta på platser som aldrig tidigare har varit aktuella sett till hur svåråtkomliga eller grunda dem är.

 Sjömätning har bland annat utförts i Skäldervikens småbåtshamn och under några veckor ska mätningar utföras för att kartlägga Rönne ås botten och kanter, såväl under som över ytan.

 Vi tackar Ängelholms kommun för förtroendet att leverera värdefulla uppgifter för en hållbar framtid!

 Helsingsborgs dagblad har publicerat en artikel vars innehåll finns här:

 När?

Oktober  2019

 Resurser:

Carl Karlsson. ansvarig för sjömätningsavdelningen

Staffan Grännsjö, sjömätare

Devin Leary, sjömätare

Ny unik utrustning.